Skip to main content
  • Mijn profiel

Vele mensen zijn op zoek naar een manier om fitter te worden. Dit kun je natuurlijk alleen bereiken als je er iets aan doet door bijvoorbeeld te sporten of te trainen. Er zijn verschillende manieren waarop je thuis je work-outs kunt doen en allerlei handigheden die je hierbij kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan halters en gewichten, maar ook aan verschillende soorten apparatuur. Niet iedereen heeft de ruimte of het budget om duur apparatuur aan te schaffen om mee te trainen. Het kopen van geschikte gewichten is dan een goed alternatief. Dumbbells zijn te verkrijgen in allerlei soorten en maten en zijn populair om te kopen als gewichten voor thuis. Maar, welke zijn nu voor jou geschikt en welke work-outs kun je er allemaal mee doen?

Kiezen voor de juiste dumbbells voor thuis

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de dumbbells is welk niveau je bent. Als je net een beginner bent die als doel heeft om je conditie te verbeteren, dan is het echt niet nodig om een zware dumbbell te kiezen. Er zijn dumbbells beschikbaar die niet zwaarder wegen dan 5 kilo. Deze zijn uitstekend te gebruiken voor beginners. Als je wat meer ervaren bent, kun je altijd kiezen voor gewichten vanaf 5 kilo. Je zult ook merken dat deze dumbbells ook meteen wat minder goed hanteerbaar zijn en minder goed geschikt voor bijvoorbeeld aerobicoefeningen. Als je echt gevorderd bent, kun je altijd kiezen voor dumbbells vanaf 10 kilo. Dit zijn vaak verstelbare dumbbells waarbij je het gewicht van de dumbbell kan verhogen door er schijven aan te hangen.

Vaste dumbbells worden misschien het vaakst gekocht als dumbbells voor thuis. Deze zijn niet te verstellen en dit maakt het ideaal om meteen te beginnen met je workout. Een verstelbare dumbbell is ook een dumbbell voor thuis die makkelijk te gebruiken is, omdat deze is voorzien van een verstelbaar mechanisme. Deze is ook wat goedkoper in de aanschaf dan een vaste dumbbell. Hexa dumbbells hebben de eigenschap dat deze zeshoekig van vorm zijn.Je kunt ze opstapelen en eventueel gebruiken als opdruk handles. Als je een grotere ruimte hebt, zullen de vaste dumbbells voor thuis goed zijn, maar minder handig wanneer je een kleinere ruimte hebt. Wanneer je graag aerobicoefeningen doet of niet graag zware gewichten tilt, dan zijn er aerobic dumbbells of vinyl dumbbells die het meest geschikt zijn.

Welke work-outs kun je doen met dumbbells voor thuis?

Als je net een beginner bent, dan kies je natuurlijk voor de lichtste dumbbells. Net als met kettlebells zijn deze lichte versies het meeste wendbaar. Dit betekent dat je ze bijvoorbeeld kan gebruiken voor het uitvoeren van aerobiclessen en eventueel boxlessen kunt simuleren. De zwaardere dumbbells voor gevorderden en ervaren sporters, zijn wat minder goed wendbaar en worden doorgaans ook gebruikt om gewicht te heffen. Je kunt hierin wel variaties maken tussen verschillende oefeningen zodat je ook de diverse spiergroepen in het lichaam kunt trainen. Ook dan zijn er veel oefeningen die je kunt doen. Houd er rekening mee dat je niet te zwaar tilt. Het is natuurlijk belangrijk dat je fit wordt of blijft of dat je je doelen behaald op het gebied van spiermassa opbouwen en afvallen, maar als je meer tilt dan dat je werkelijk aankan, zal dit alleen maar nadelige gevolgen hebben voor je lichaam.

Verdiep je in de verschillende work-outs die je kunt doen met de dumbbells en oriënteer je vervolgens in de verschillende soorten om te bepalen welke dumbbells voor thuis bij jou passen en welke oefeningen je ermee kunt doen.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp