Skip to main content
  • Mijn profiel
FitnessFitnessoefeningenKrachttraining

Dumbbells vs kettlebells: de verschillen

Voordat je weet met welke accessoire je het beste kunt trainen, is het belangrijk dat je weet wat de belangrijkste verschillen zijn tussen kettlebells en dumbbells. Dumbbells hebben de eigenschap dat ze gemaakt zijn van stevige materialen. Ze zijn te verkrijgen in verschillende gewichten en daarmee zijn ze ook makkelijk om mee te trainen en kun je vooraf bepalen met welk gewicht je wenst te trainen. Dumbbells kunnen met verschillende trainingen worden ingezet. Zo is het zelfs mogelijk om de lichtere versies in te zetten tijdens aerobics. Met een verstelbare dumbbell kun je er helemaal zeker van zijn dat je het juiste gewicht hebt om mee te trainen.

Kettlebells bieden je net als dumbbells veel bewegingsvrijheid. Ook deze zijn in verschillende gewichten te verkrijgen. Een voordeel van de kettlebells is dat ze makkelijk vastgehouden kunnen worden. Kettlebells kunnen worden ingezet om verschillende spiergroepen te trainen. Kettlebells worden steeds breder ingezet. Er zijn zelfs trainingen die uitsluitend geschikt zijn voor het trainen met deze accessoire. Je leert dan tillen met je benen, je heupen en je billen en natuurlijk ook met je armen. Doordat ze zo goed vastgehouden kunnen worden, zijn ze ook uitstekend geschikt voor iedereen die op zoek is naar een gewicht om de uiteenlopendste trainingen mee te doen. Je boekt snel resultaat. Het is wel van belang dat je ervoor waakt dat je niet meteen te zwaar traint. Juist doordat ze zo goed vast te houden zijn, kan het zijn dat je teveel inspanning levert of net wat zwaarder tilt dan dat je rug aankan. Door hier goed op te letten, is een kettlebell een uitstekend gewicht om mee te trainen.

Dumbbells vs kettlebells: de oefeningen

Bij dumbbells vs Kettlebells en het bepalen welke het beste voor jou geschikt is, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten welke oefeningen je ermee kunt doen en welke spiergroepen er worden getraind. Met een kettlebell kan er vooral fullbody-training worden gedaan. Je stabiliseert er je onderrug mee en daarnaast train je je core. De oefeningen die je ermee kunt doen zijn erg effectief. Je zult niet één spiergroep geïsoleerd ermee aan kunnen pakken, maar meestal pak je meerdere spiergroepen tegelijk aan. De trainingen met een kettlebell zijn vaak heel intensief. Dumbbells daarentegen zijn praktisch en heel veelzijdig. Er zijn allerlei beginnersoefeningen die je ermee kunt doen, zoals bijvoorbeeld het trainen van de armen of de benen door bijvoorbeeld squats ermee te doen. Je kunt alle bodyweight oefeningen ermee intensiever maken en zo meer variatie aanbrengen in je workout. Met dumbbells is het wel mogelijk om isolatieoefeningen te doen waarmee je afzonderlijke spieren of kleine spiergroepen kunt trainen. Als we dus kijken naar dumbbells vs kettlebells, dan hebben beide gewichten hun voordelen en nadelen en mogelijkheden.

De juiste keuze maken

Als we concluderen, dumbbells vs kettlebells, dan hangt het er allemaal vanaf welke soorten training je wilt doen en hoe zwaar je wilt trainen. Het lijkt misschien niet meteen makkelijk om een keuze te maken tussen een dumbbell of een kettlebell, maar het is altijd aan te raden om te kijken naar de verschillende soorten oefeningen waar je interesse in hebt. Door hier naar te kijken, weet je vaak ook welke accessoire je nodig hebt. Daarnaast dien je ook altijd te kijken naar je fysieke mogelijkheden. Kies zeker niet voor een te zwaar gewicht omdat je een bepaald doel voor ogen hebt. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld voor ogen om snel af te vallen en kiezen daarbij voor een zwaar mogelijk gewicht om mee te sporten. Als je dit doet, zul je meer kwaad dan goed doen. Probeer ook af te wisselen tussen kettlebells en dumbbells om een zo gevarieerd mogelijk sportpatroon te krijgen.

Maak nu ook je keuze tussen de verschillende dumbbells en kettlebells om zo het maximale uit je training te halen.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp