Skip to main content
  • Mijn profiel
FitnessKrachttraining

Dumbbell vs Barbell: de verschillen

By 17 juni 2022No Comments

De bekendste soorten halters waarmee je kunt trainen zijn de dumbbell en de barbell. Maar, wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze twee halters? Laten we kijken naar de dumbbell vs barbell. De dumbbell heeft de belangrijke eigenschap dat het maar één gewicht heeft met een bepaalde waarde. Een nadeel hierin is dat, hoe zwaarder het gewicht van de dumbbell is, hoe onhandiger het is om te dragen. Je kunt wel weer makkelijker en vrijer bewegen met een dumbbell. Een barbell heeft de eigenschap dat het kan worden voorzien van meer gewichten waardoor je het algehele gewicht makkelijker kan verhogen. Houd er dan wel rekening mee dat het mogelijk is om je spieren te overtrainen. Daarnaast is je bewegingsruimte ook wat meer beperkt.

Kiezen voor een dumbbell, barbell of kettlebell

Wanneer je aan je training gaat beginnen, is het aan te raden om te kijken met welke materialen je het beste kunt gaan trainen. Zowel een dumbell, kettlebell en een barbell hebben een eigen functie en daarnaast ook eigenschappen. Trainen met losse gewichten heeft altijd voordelen. Je kunt dan de spiergroepen aandacht geven die je ook werkelijk aandacht wilt geven. Neem bijvoorbeeld het trainen met een barbell. Een barbell maakt gebruik van, zoals de naam ook aangeeft, een bar. Daaraan kun je diverse gewichten hangen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel je zou willen tillen. De gewichtschijven zijn makkelijk te bevestigen en daarnaast kun je overload creëren. Het nadeel is wel dat je te zwaar kan trainen, waardoor het niet ten goede komt van je progressie.

Dumbbells hebben met hun vaste gewicht een vrije beweegruimte als je hiermee traint. Je bent dus niet verbonden aan een bepaalde plek in de kamer of aan de bank. Je kunt je vrij bewegen in de kamer. Het nadeel kan wel zijn dat het wat onhandig kan zijn om zware dumbbells te gebruiken. Daarnaast is wel een belangrijk voordeel dat je meer variatie kan maken met de dumbbells als het gaat om trainingen. Vooral met een Verstelbare dumbbell kun je nog meer variatie aanbrengen in je trainingsschema.

Kettlebells hebben de eigenschap dat deze ook een bepaald gewicht hebben die niet aan te passen is. Kettlebells kunnen goed worden gebruikt voor krachttrainingen waarbij je op een makkelijke manier spiermassa op kunt bouwen. Zwakkere spieren kunnen ook beter worden getraind.

Trainen is goed voor iedereen, maar het is wel verstandig om je te verdiepen in de middelen die je hebt om te trainen. Of je nu kiest voor dumbbells, barbells of kettlebells, wees altijd verstandig in het maken van de juiste keuze om goed en efficiënt te sporten. Bij de conclusie over de dumbbell vs barbell, is het een kwestie van smaak en mogelijkheden welke het beste aan zal sluiten bij jouw workout.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp