Skip to main content
  • Mijn profiel
Activity trackerFitbitFitness trackerJawbone

Fitness trackers: nodig of overbodig?

De laatste oogst van draagbare fitness trackers volgen elke beweging, de hoeveelheid calorieen en zelfs de kwaliteit van jouw slaap. Maar zijn deze apparaten de sleutel tot een fitter lichaam of gewoon een overdosis aan informatie?

jawbone up3(bron foto: jawbone.com)

Het nieuwe “It” in fitness

Het is een bekende waarheid dat technologie een rol speelt in het minder actief maken van ons. Maar op hetzelfde moment verleidt het ons me de belofte dat het ons kan redden van ziektes; Verkopen van draagbare technologie dat ons linkt met het internet of werken met mobiele apps zal groeien van 8,6 miljard dollar in 2012 naar 30 miljard dollar in 2018, zegt IHS (een voorspeller van verwachtingen in het bedrijfsleven).

Fitness trackers als Fitbit, Jawbone UP3 en Nike+Fuelband, naast alle anderen, hebben een markt gecreerd voor de volgende generatie stappentellers. De zogenaamde mooi opgedoste bewegingssensoren die communiceren met jouw telefoon via Bluetooth en tellen jouw stappen, verbrande calorieen en meten zelfs jouw slaap. Dankzij deze virtuele bewapeningswedloop, bezit 1 op de 10 Amerikanen boven de 18 jaar een moderne activiteiten volger. Volgens een onderzoek in 2014 door Endeavour Partners, een strategisch consultingsbedrijf.

Zitten gevaarlijk?

De laatste wetenschap over ‘”zitten” heeft juist deze technologie opmars versterkt door ‘kom-van-jouw-reet-gadgets”.

Een stroom van onderzoeken suggereren dat de andere 23 uur wanneer je niet traint of actief beweegt cruciaal zijn in het voorspellen hoe gezond je bent en jouw streefgewicht.

Een studie uit 2010 waar 123.216 mensen aan deelnamen, gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology, ontdekte als je een groot deel van jouw vrije tijd besteed aan zitten, de kans hoger is op een vroegtijdige dood.

Vrouwen die meer dan 6 uur per dag zitten hadden 37% meer kans op vroegtijdige dood dan vrouwen die minder dan 3 uur per dag zitten, het maakte niet uit hoeveel andere “psychische” activiteiten werden uitgevoerd.

Gaan we zweten met deze fitness trackers?

Nu de draagbare fitness trackers een makkelijkere manier van tellen van verbrande calorieen kennen, is de hoop dat het ons motiveert om er veel meer van te verbranden. Tijdelijk zal dit wel gebeuren, zeker! Dankzij de “Hawthorne effect”, een sociologisch fenomeen waardoor mensen zich beter gaan gedragen als zij in de gaten worden gehouden.

fitbit charge hr(bron foto: fibit.com)

Fitbit zegt bijvoorbeeld, dat hun gebruikers 43% meer stappen zetten na aanschaf van een Fitbit dan daarvoor.
Maar deze draagbare volgapparaten zijn nog redelijk nieuw voor velen om daadwerkelijk te kunnen zeggen dat deze fancy apparaten betere resultaten geven dan een ouderwetse stappenteller.

Een studie van Stanford uit 2007 die diverse studies heeft geanalyseerd, ontdekte dat mensen die een stappenteller gebruikte hun aantal stappen met 2.491 (extra) stappen per dag verhoogde. Dat zorgt dus voor extra “zweet”.

Ontcijferen van jouw data

De psycholoog en wiskundige Lord Kelvin (vaststeller van de grootheid “absolute temperatuur”). Hij heeft het volgende gezegd: “Als je niks kan meten, dan kan je het ook niet verbeteren”.

“Maar de data die gebruikers nu ontvangen, zorgen voor een hoop vragen”, zoals, “Hoe kan ik direct mijn leven verbeteren?” zegt Rosalind Picard, een MIT professor. De oprichter en directeur van de Affective Computing Reasearch Group bij de MIT Media Laboratory. “Er is nog genoeg werk te doen om het duidelijk, simpel en volgbaar te maken voor de gemiddelde persoon”.

Het blijft dus moeilijk om voor ieder wat wils te maken. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt om bij te houden alvorens je overgaat toch een aanschaf van een draagbare volgapparaat.

Kan het jou helpen? Ja, als je van te voren weet wat jouw doelen zijn en je bereidt bent om ervoor te gaan!

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp