Skip to main content
  • Mijn profiel

Squats zie je vaak voorbijkomen in allerlei sport work-outs. Het is een echte fitness basic die je op vele manieren kunt uitvoeren. Ook op de verkeerde manier, maar daarover straks meer. Maar waar zijn squats goed voor? Met squats train je heel wat spieren, dat staat vast. Squats vallen dan ook onder de categorie compound oefeningen, oefeningen waarmee je meerdere spiergroepen tegelijk aanpakt. Je onderlichaam komt flink aan bod, maar ook je bovenlichaam doet bij een goede squat mee!

Welke spieren train je met squats?

squat 4
Bij een goede squat train je allereerst bovenbenen, billen en hamstrings. Maar dat is niet alles. Als je de squat goed uitvoert, doen ook schouders, romp, buikspieren en spieren in rug en kuiten mee. Bij een squat draait alles om een goede houding. De squat lijkt misschien eenvoudig, maar schijn bedriegt! Je kunt ook bij een squat geblesseerd of overbelast raken als je deze niet goed uitvoert.

Een goede squat doe je zo:

Stap 1. Sta rechtop, zet je voeten in spreidstand op schouderbreedte, tenen iets naar buiten en armen op borsthoogte voor je.

Stap 2. Je duwt jouw heupen en billen achteruit, rug recht houden en zorg nu dat je benen een hoek van negentig graden maken ten opzichte van de vloer.

Stap 3. Blijf een paar tellen in deze hurkhouding zitten en kom gecontroleerd weer omhoog.

Deze oefening kun je in series herhalingen uitvoeren. Je kunt deze basic air squat heel makkelijk verzwaren en intensiveren door het tempo op te voeren en/of elementen toe te voegen, zoals een set dumbells of een kettlebell.

Strakke billen en sterke benen: squats doen!

squat 3
Voor squats heb je niet veel nodig; geen matje, geen apparaten of accessoires en ook niet veel ruimte. Je kunt squats dus prima thuis doen. Je kunt ze in je work-out integreren of tussendoor, tijdens een huishoudelijk klusje of tijdens het tuinieren.

Let ook dan goed op je houding! Als je er een dagelijkse routine van maakt, zul je het resultaat snel merken!

Bron foto’s: gymjunkies.com / theodysseyonline.com / keepfitkingdom.com

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp