Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenEiwittenVoedingVoedingssupplementen

Wat is het verschil tussen eiwitten en proteïne?

Is er verschil tussen eiwit en proteïne, een vraag die we vaak gesteld krijgen bij fitnessgeeks. Als je even googelt zul je merken dat de twee termen door elkaar gebruikt worden. Dat is heel logisch: het verschil tussen eiwit en proteïne is er namelijk niet. Eiwit en proteïne zijn synoniemen: ze betekenen exact hetzelfde.

Bij het Voedingscentrum vind je onder eiwit de volgende omschrijving: “Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne.” Dat laatste is dan ook het antwoord op de vraag of er verschil is tussen eiwit en proteïne.

Waar heb ik eiwitten voor nodig?


Of je het nu eiwit of proteïne noemt, het is een voedingsstof die onmisbaar is in het dieet van elke (top)sporter. Eiwitten leveren de broodnodige calorieën en aminozuren, zoals je ook al las in de beschrijving van het Voedingscentrum. Het is je ongetwijfeld bekend dat eiwitten een cruciale rol spelen bij allerlei systemen in je lichaam. Je hebt ze nodig voor de voeding van je spieren, spieropbouw en spierherstel.

Wat doet proteïne?

Ieder mens heeft eiwitten nodig om te – blijven –functioneren. En omdat je als sporter veel intensiever en explosiever beweegt, vraag je meer van je spieren. Dus die hebben dan ook meer proteïne nodig. Het maakt niet uit of je aan krachtsport, bodybuilding of duursport doet, de eiwitbalans speelt bij elke vorm van sport een belangrijke rol.

Hoeveel eiwitten heb ik nodig?

Eiwitten 1
Bij krachtsport en bodybuilding kun je uitgaan van een behoefte van 2,2 tot 2,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Duursporten zijn minder explosief, maar vragen evengoed veel van je spieren. Bij duursporten kun je uitgaan van circa 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Binnen deze norm kan de hoeveelheid die je nodig hebt nog weer verschillen op basis van intensiteit, hoe vaak en hoelang je sport.

Extra proteïne met eiwitverrijkte voeding

Voordeel is dat je eiwitten heel gemakkelijk binnen krijgt met allerlei voedingsmiddelen. Bovendien zijn er ook volop eiwitverrijkte producten verkrijgbaar, zoals poeders, drankjes en shakes.

Bron foto’s: proday.nl / ilovefitnessnews.nl / optimavita.nl

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp