Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenFitnessFitnessoefeningenKrachttraining

Welke kettlebell moet ik hebben om mee te trainen?

Er zijn diverse trainingsvarianten met een kettlebell, waaronder crosfitt. Trainen met een kettlebell is heel geschikt voor krachttraining in het algemeen en het trainen van: uithoudingsvermogen, onderrug, benen en schouders en het trainen van grip.

Diverse soorten

Kettlebell 3

Kettlebells zijn er globaal in drie varianten:

De standaard kettlebell gemaakt van gietijzer
De ideale kettlebell voor beginners. In de meeste sportscholen zul je dit type tegenkomen. Hoe zwaarder het gewicht, hoe groter de kettlebell.

De pro grade kettlebell gemaakt van staal
Zoals de naam al doet vermoeden is dit het soort Kettlebells waar de professionals mee trainen. Deze variant zie je dan ook bij wedstrijden. Hiermee kunnen gevorderden thuis en in de sportschool trainen.

De aerobic kettlebells gemaakt van kunststof
Ze zijn perfect voor een incidentele work-out en als aanvulling bij sporten zoals aerobics, conditietraining en grondoefeningen.

Criteria bij de keuze voor een kettlebell

Kettlebell 2

Welke bij je past, hangt van een aantal factoren af. Ben je een man of een vrouw, wat is je trainingsniveau/ervaring en hoe is het fysiek met je gesteld?

Geslacht
Gemiddeld is het beginnergewicht voor een vrouw 8 kg en dat voor een man 16 kg. Gedurende het proces van krachtopbouw kan het gewicht stapsgewijs opgebouwd worden met steeds vier kilo erbij.

Trainingsniveau/ervaring
Ook hier een cruciale vraag: ben je een beginner of een gevorderde? Een beginner ben je als je nog nooit met een kettlebell hebt getraind; bij ongeveer een halfjaar ervaring spreken we van gevorderd en als je minimaal een jaar tot twee jaar trainingservaring hebt, val je in de categorie ervaren.

Fysieke gesteldheid
Op het gebied van conditie zijn er twee categorieën: ongetraind en getraind. Ongetraind ben je als je niets of alleen af en toe iets aan sport doet en dan meer recreatief dan prestatief, zoals een potje voetballen. Je hebt ook geen uitgesproken fysieke kracht en geen ervaring met krachttraining. Bij getraind moet je denken aan vaak intensief fysiek sporten en met je fysieke kracht zit het wel goed.

Hieronder een lijstje (bron: Ketllebell Webstore) met een gewichtadvies op basis van de verschillende criteria zoals hierboven uitgelegd.

Vrouw: beginner, ongetraind                  8 kg
Vrouw: beginner, getraind                    12 kg
Vrouw: gevorderd, getraind                  16 kg
Man:    beginner, ongetraind                 16 kg
Vrouw: ervaren, getraind                      20 kg
Man:    beginner, getraind                     20 kg
Man:    gevorderd of ervaren, getraind   24 kg
Man:    ervaren, (zeer) getraind             28 kg

Bron foto’s: mensfitness.com / onnit.com

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp