Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenVoedingVoedingssupplementen

Aminozuren: wat zijn het en wat doen ze?

Aminozuren zijn belangrijke bouwstoffen van proteïne en spierweefsel in het menselijk lichaam. Ze zijn belangrijk voor allerlei processen en vormen een wezenlijk onderdeel van ontwikkelingen die je als sporter veelvuldig ondergaat, voor toename van spierkracht en spieropbouw, vetverlies en herstel.

Ook spelen aminozuren een rol bij hersenfuncties en het transport en de opslag van essentiële voedingsstoffen. Als je intensief sport en bezig bent met een goede opbouw van spieren, kan het geen kwaad om iets meer over aminozuren en hun werking te weten.

Essentiële en niet-essentiële aminozuren

Je lichaam kan een aantal aminozuren aanmaken, dit zijn de niet-essentiële aminozuren. De andere, de essentiële aminozuren, krijg je binnen via je voeding. Door gezond en gevarieerd te eten, houd je je aminozuur huishouding normaal gesproken op een goed peil. Aminozuren zitten in eiwitrijke voeding, zoals onder meer vlees en zuivelproducten, noten, groenten en bonen, volkorenbrood, schaal- en schelpdieren en zaden zoals sesamzaad en lijnzaad.

Aminozuur supplementen

Aminozuren 2

Omdat amino zo’n cruciale rol spelen bij de opbouw van spieren, gebruiken veel sporters en dan vooral bodybuilders, aminozuren in de vorm van supplementen. Enerzijds om de spieropbouw te boosten, maar ook als aanvulling omdat je bij fanatieke krachtsport meer eist van de aanwezige voorraden in je lichaam. De supplementen zijn er als proteïnepoeders of in de vorm van tabletten. Er zijn tal van soorten op de markt, met elk een specifieke werking. Uiteraard is de juiste dosering ook bij voedingssupplementen van belang. Die dosis is per persoon verschillend en hangt onder meer samen met je lichaamsgewicht. Overdosering kan voor een aantal schadelijke bijwerkingen zorgen.

Welke?

Vooral glutamine is een supplement dat veel krachtsporters en duursporters gebruiken. Glutamine bevordert de spieropbouw, draagt bij aan de verbetering van prestaties en helpt het lichaam herstellen na intensief trainen. Ook valine helpt bij spierherstel na de training en zorgt voor een goede energiestofwisseling en een beter uithoudingsvermogen tijdens de training. Voor droogtrainen is carnitine een veelgebruikt supplement, dit aminozuur zet vetcellen om in energie.

Wanneer innemen?

Het is van belang de supplementen op het juiste moment in te nemen. Alleen dan heeft een aanvulling voldoende effect. Veel supplementen hebben als basis whey-eiwit, wat het het lichaam goed opneemt. Het is wel zo dat andere eiwitten uit voeding de opname kunnen verstoren. Het advies is dan ook je supplementen, met water of sap, op een lege maag in te nemen.

Bron foto’s: aminozuur.com / PerfectBody.nl

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp