Skip to main content
  • Mijn profiel
Overig

Hoe gezond is jouw smartphonegebruik?

By 28 april 2017februari 18th, 2021No Comments

We zijn meer en gemakkelijker online dan ooit. Uit steeds meer onderzoeken komen de gevolgen hiervan aan het licht: zowel op sociaal, mentaal als lichamelijk vlak heeft smartphonegebruik een hoop effect. Bijvoorbeeld op je nachtrust: meer dan de helft van de ondervraagde tussen de 18 en 24 jaar checkt ’s nachts hun smartphone een groot deel daarvan beantwoord daadwerkelijk berichtjes! Heb jij ook last van een slechte nachtrust? Verwijder dan eens je smartphone uit de slaapkamer, schaf een goede wekker aan en je slaapt als nooit tevoren. Heb je wel eens nagedacht over andere manieren voor gezonder smartphonegebruik? In dit artikel geven we je 5 tips voor bewuster gebruik. Zo houdt je nog eens tijd over voor andere dingen: gezellig uit eten of een avondje naar de film!

1. Onderhoud en veiligheid

Bij gezond smartphonegebruik denk je niet direct aan privacy of veiligheid. Ruim een kwart van de gebruikers heeft echter géén beveiliging op zijn smartphone. Niet handig, als je bedenkt dat hiermee al je persoonlijke gegevens en contacten op straat liggen bij diefstal of verlies. Apps spelen hierin ook een belangrijke rol: check altijd voor welke functies een applicatie toestemming nodig heeft. Locatie, sensoren, camera of contacten? Wanneer dit voor de app geen logische functie heeft, ga dan op zoek naar een alternatief of sla een nieuwe trend een keertje over. Pas je wachtwoorden regelmatig aan en berg je smartphone altijd veilig op in een passend telefoonhoesje. Zo voorkom je niet alleen ongewenste meekijkers, maar ook dat belangrijke data verloren gaat door schade aan je toestel.

2. Houding tijdens smartphonegebruik

Veel mensen onderschatten de gevolgen van een langdurige verkeerde houding. We kennen natuurlijk al de SMS-duim, maar heb je ook wel eens gehoord van een i-Posture of tabletnek? Stuk voor stuk vormen van RSI, oftewel: klachten veroorzaakt door overbelasting of herhaaldelijk dezelfde beweging maken. Gebruik bij het bekijken van media een hoesje met standaard of een hippe accessoires voor op je bureau zodat je toestel in een comfortabele kijkhoek staat. Bovendien ontlast je hiermee aanzienlijk je schouders, nek en armen! Heb je aanhoudende klachten en vermoed je een relatie met je gadgetgebruik? Breng dan eens een bezoekje aan de fysio. Wanneer je tijdig op deze signalen inspeelt zijn ze namelijk prima te verhelpen.

3. Gewoontedieren

Smartphonegebruik 1

Mensen zijn altijd op zoek naar patronen en beloning en een smartphone voorziet iedere seconde van de dag in deze behoeftes. Geen wonder dat veel mensen zichzelf beschouwen als ‘smartphone verslaafd’. Zo blijkt uit onderzoek dat 65% van de smartphonebezitters zijn telefoon checkt tijdens het TV kijken, bijna 40% tijdens het eten en nog eens 30% appt voor het slapengaan. Sterker nog: we brengen gemiddeld meer dan drie uur per dag door op onze compacte gadget!
Download eens de app Moments: deze brengt je gebruik tot op de minuut nauwkeurig in beeld. Voor de meeste mensen is turen naar hun smartphone puur een gewoonte of verveling. Door bewust te kijken naar je eigen gebruik, je triggers te herkennen (bijvoorbeeld verveling in de trein) en je smartphonegedrag te vervangen (bijvoorbeeld met het lezen van een boek) leer je jezelf geleidelijk een nieuwe patroon aan.

4. Hygiëne

Bedenk jij je wel eens hoeveel bacteriën er broeien op je smartphone? Niet echt een fris idee. Daarom is het verstandig om je toestel en accessoires wekelijks te voorzien van een grondige schoonmaakbeurt.
Even je hoesje in een sopje en een doekje over je smartphone en koptelefoon. Kies daarnaast voor een glas screenprotector met antibacteriële coating. Deze voorkomt vette vingerafdrukken, is gemakkelijk te reinigen en voorkomt dat bacteriën zich hechten aan het oppervlak.

5. Alternatieven

Denk eens aan alle dingen die je kunt doen in plaats van eindeloos scrollen, swipen en appen! Probeer eens een week een digitale detox of een smartphone-dieet en je zult zien dat je ineens zeeën van tijd hebt. Afspreken met vriendinnen, of een middagje op pad met familie? Gewoon face-to-face onder het genot van een goed gesprek. Verwijder daarnaast zoveel mogelijk onnodige apps en schakel notificaties uit. Ook het gebruik van een papieren agenda, een notitieblokje of het dragen van een horloge kan het gebruik van je smartphone aanzienlijk doen afnemen. Of ontwerp een leuk telefoonhoesje met een quote of visuele herinnering: deze helpt je bewust te worden van je gedrag en maakt het makkelijker om je toestel vaker op te bergen in je tas of bureaula.

Hoe ga jij gezond om met je smartphone?

Bron foto’s: pixabay

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp