Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenFitnessFitnessoefeningenKrachttraining

HIIT = High Intensity Interval Training!

Korte, explosieve trainingen in de vorm van HIIT worden steeds populairder. Twintig minuten, een half uurtje of maximaal drie kwartier intensief trainen wint het steeds meer van lange sessies in de sportschool. Snel en effectief, de gouden combinatie in deze haastige tijden waarin iedereen snel resultaat wil boeken. HIIT heeft nog een extra pluspunt en dat is de lange naverbranding na een intervaltraining op de spinning bike. Zelfs als je niet aan het trainen bent, is je lichaam toch aan het werk. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, is dat het ook?

HIIT werkt een halfuur werkt na

HIIT 2

HIIT is een intervaltraining waarin korte periodes van hoge intensiteit worden afgewisseld met activiteit op lage of gemiddelde intensiteit. Bijvoorbeeld een combinatie van sprinten en joggen, of op een bike hoge toeren draaien afwisselen met lage toeren. Ook nadat je een HIIT hebt gedaan blijft je lichaam nog aan het werk, dus ook na de training heb je nog profijt van je workout.

Wat is het precies?

HIIT kan op verschillende manieren, een indoor spinning bike is er een van. Maar trainen kan ook met een crosstrainer, roeitrainer, loopband, hardlopen of fietsen. De effectieve trainingstijd is ongeveer 20 tot 25 minuten. Je begint met een warming-up en na de intensieve work-out doe je een cooling-down. HIIT is, zoals de naam al zegt een intervaltraining waarbij je het lichaam steeds keihard aan het werk zet, vervolgens laat herstellen en er weer vol in gaat. Versnellen, terugzakken, herstel, versnellen enzovoort. Je kunt bij de training variëren met de percentages van je maximale vermogen.

Kracht en conditie

HIIT 3

HIIT is zowel een goede excercise om je conditie te verbeteren en zoals gezegd ook heel effectief bij het snel verbranden van vet, voor het laatste wordt de training dan ook het meest gebruikt. Hoewel eerder werd aangenomen dat je voor het aanspreken van je vetreserves juist beter langere sessies kunt doen, zijn die inzichten intussen verschoven en blijken korte, intensieve intervaltrainingen ook een uitstekende bijdrage te leveren aan het vetverbrandingsproces. Dit heeft vooral te maken met de al eerder genoemde naverbranding. Bovendien train je bij HIIT training op beide soorten spierweefsel (slow twitch en fast twitch muscle fiber) en pak je in een sessie zowel kracht als conditie mee.

Bron foto’s: active-8.es / uvolutionfitness.com / lesmills.com

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp