Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenEiwittenVoeding

Belangrijke voedingsstoffen voor het fitnessen

Voeding speelt een enorm belangrijke rol bij het leveren van energie, bouwstoffen en regulerende stoffen. Niet zo vreemd dus dat een gebalanceerde voeding bijdraagt aan de resultaten van een sporter. Nergens wordt zo goed op de voeding gelet als in de sportschool. De normale voeding wordt in veel gevallen zelfs aangevuld door gebruik van creatine en overige supplementen. Tevens worden er strakke voedingsschema’s aangehouden om de spieropbouw te stimuleren en het vetpercentage te verlagen. We zullen de belangrijkste voedingsstoffen bij de fitness bespreken.

Eiwitten

Om spiermassa te kunnen opbouwen zijn eiwitten nodig. Een tekort aan eiwitten kan zorgen voor vermoeidheid, honger en verlies van spiermassa. In de wereld van fitness wordt de eiwitbehoefte voornamelijk bijgevuld door het nuttigen van vis, eieren en noten.

Koolhydraten

Bij een tekort aan koolhydraten zal het lichaam eiwitten uit spieren afbreken om aan energie te komen. Omdat het er bij fitness om draait de spierkracht juist op te bouwen wil men dit ten alle tijden voorkomen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen snelle suikers (minder goede koolhydraten) en langzame suikers (goede koolhydraten). Om een gelijkmatige toevoer van energie te krijgen moeten voornamelijk langzame suikers worden genuttigd. Deze zitten in bijvoorbeeld rijst en volkorenbrood.

Vetten

Zelfs de krachtsporter dienst vet binnen te krijgen om de hormoonhuishouding niet in de war te schoppen. De hormoonhuishouding zorgt bij mannen voor het geslachtshormoon testosteron, dat tevens belangrijk is bij de spieropbouw. Bij vrouwen kan een tekort aan vetten de menstruatiecyclus verstoren.

Voedingsstoffen bij fitnessVocht

Hoewel vocht geen directe voedingsstof is blijft het wel een belangrijk onderdeel van de voeding. Met onvoldoende vocht presteert het lichaam niet optimaal en worden voedingsstoffen minder goed opgenomen door de darmen. Een volwassene heeft gemiddeld tussen 1,5 en 2 liter vocht per dag nodig. Bij een krachtsporter kan de vochtbehoefte hoger zijn door bijvoorbeeld transpiratie.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp