Skip to main content
  • Mijn profiel
VoedingVoedingssupplementen

Eet jij te veel of te weinig magnesium?

Magnesium is een mineraal dat een cruciale rol speelt bij de opbouw van botten, lichaamseiwitten en het functioneren van spieren. Het zorgt ook voor een goede prikkeloverdracht in zenuwen en spieren, helpt enzymen goed hun werk doen en is onmisbaar voor een gezonde stofwisseling. Magnesium zit in heel veel voedingsmiddelen, maar ook in bepaalde bronwaters. En het is er in supplementvorm.

Magnesium helpt de spieren ontspannen


Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren, calcium doet het tegenovergestelde, dit zorgt voor het samentrekken van de spieren. Als je magnesiumvoorraad te laag is, ontspannen je spieren niet genoeg, terwijl de calcium wel gewoon zijn werk blijft doen. Hierdoor raken je spieren in feite overbelast en kun je dus te maken krijgen met stijve en verkrampte spieren.

Je kunt een tekort aanvullen met magnesiumrijke voeding. Een paar voorbeelden daarvan zijn volkorenbrood en roggebrood, spinazie, pijnboompitten, cashewnoten en garnalen. Als dit niet volstaat, kun je supplementen in de vorm van pillen nemen.

Klachten bij een magnesiumtekort

Bij een magnesiumtekort kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Algemene klachten kunnen energieverlies, hoofdpijn en een verminderde weerstand zijn. Maar omdat magnesium zo’n belangrijke rol speelt bij de opbouw van spieren, merk je bij een langdurig tekort natuurlijk ook een negatief effect op je spieren.

Een te hoge magnesiumwaarde


Bij een normaal voedingspatroon zul je niet zo gauw een overschot aan magnesium opbouwen. Wat wel kan gebeuren is het dat je bijvoorbeeld een te hoge dosis magnesiumsupplement neemt of het drinken van te veel magnesium houdend mineraalwater. Maar een te hoge dosis magnesium kan ook het gevolg zijn van niet goed functioneren van bepaalde organen, zoals de nieren of de schildklier.

Gevolgen kunnen, afhankelijk van de duur en de hoogte van waarde, variëren van lichte darmkrampen en meer dorst, tot oververhitting of juist onderkoeling en bloeddrukverlaging.

Wat zijn normale magnesiumwaarden?

Voor volwassenen tussen de 19 en 65 jaar heeft de Gezondheidsraad de volgende richtlijnen:
– voor mannen een waarde tussen de 300 en 350 mg
– voor vrouwen tussen de 250 en 300 mg

Maar de behoefte hangt ook samen met je manier van leven, je voedingspatroon of je veel stress hebt of niet. En sporters vragen natuurlijk iets anders van hun lichaam dan niet-sporters en hebben dan ook andere hoeveelheden nodig.

Bron foto’s: articles.mercola.com/ ingevanhaselen.com / lymetelijf.nl /
nutrientsreview.com/minerals/magnesium.html

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp