Skip to main content
  • Mijn profiel
Activity trackerFitness trackerSamsungSmartwatchWearables

Samsung Gear FIT2: wat voor een soort tracker?

By 8 juli 2016februari 18th, 2021No Comments

De nieuwe Samsung Gear FIT2 tracker kan je niet echt plaatsen in een categorie. Het is namelijk een draagbaar apparaat, dat ergens tussen een fitness tracker en een smartwatch in zit. FIT2 heeft componenten afkomstig uit de Gear Fit en de Gear S2 om het net iets anders te maken.

Wat je krijgt is een krachtig apparaat voor slechts € 199,-. Het is een verleidelijk aanbod voor degenen die een tracker willen, maar niet meer dan € 200,- willen besteden voor bijvoorbeeld een Microsoft Band 2 of de nieuwe Garmin Vivosmart HR+.

Terwijl de Gear FIT2 niet iets bijzonder nieuws voor het concept fitness-tracking of smartwatches brengt, lijkt het wel kosteneffectief te zijn. Maar is dit apparaat iets voor jou?

Design en comfort

Samsung Gear FIT2
De Samsung Gear FIT2 ziet er zeker meer horloge-achtiger uit dan zijn voorganger en is voorzien van een nieuwe structuur band, die het een sportievere uitstraling geeft. Buiten dat lijkt het nog steeds op het gemiddelde wrap-around fitness tracker. Het is echt het scherm dat het onderscheid maakt ten opzicht van de massa.

Waar de eerste Gear FIT heeft een 4,67 cm gebogen super AMOLED-display met een resolutie van 432 x 128 pixels, wordt de tweede generatie apparaten geleverd met een kleinere 3,81 cm scherm, maar behoudt de gebogen super AMOLED-display met een resolutie van 432 x 216 pixels.

Het scherm is gemaakt van Gorilla Glass 3, zodat het kras vrij is. De band is gemaakt van elastomeer dat waterbestendig is met een IP68-certificering, wat betekent dat je aan kunt houden tot een diepte van 1,5 meter voor maximaal 30 minuten. Dat betekent dat je er niet mee kunt gaan zwemmen.

Activiteiten tracking en hartslag

Samsung Gear FIT2
Overeenstemming met de trend van auto-tracking, kan de Gear FIT2 automatisch jouw stappen, calorieën en slapen detecteren en volgen, samen met de mogelijkheid om te herkennen wanneer jij aan het squatten bent, op een fiets rijdt, bezig bent op een roeimachine of aan yoga doet.

FIT2 controleert jouw hartslag elke 10 minuten, maar het toezicht wordt continu als je eenmaal begint met het bijhouden van de meeste activiteiten. Sommige activiteiten, zoals roeien en de categorie “andere workouts” in de lijst houden geen hartslag bij.

Het is vermeldenswaardig dat een inconsistent hartslag een continu probleem is bij de meeste wearables die werken met behulp van optische sensoren. Dat gezegd hebbende, alle optische hartslag sensoren zijn onvolmaakt en het kiezen van zo’n apparaat vereist eerlijkheid over hoe je die gegevens zal gebruiken.

Fitness volgen

Samsung Gear FIT2 7
Hoewel er is geen hoogtemeter is, zegt Samsung dat de FIT2 nog steeds kan detecteren wanneer je de trap op loopt. De andere sensoren die ingebouwd zijn, zijn onder andere GPS, hartslagmeter, gyroscoop, barometer en accelerometer.

Opnieuw wordt de GPS volledig ingebouwd, zodat je jouw mobiel niet hoeft mee te nemen tijdens outdoor trainingen. Je kunt ook een kaart van jouw loop- of fietsroute (samen met het tempo) laten weergeven op het scherm.

Zoals gezegd kan de Samsung Gear FIT2 automatische workouts detecteren of je kunt er handmatig een kiezen. Nadat je een type training selecteert, kun je een doel voor die training instellen. De doelen kunnen variëren zoals bijvoorbeeld tempo, tijd, afstand of calorieën of je kunt ervoor kiezen om geen doel in te stellen. De FIT2 kan voorgelezen statusupdates naar jouw aangesloten koptelefoon op verschillende tijdstippen sturen.
Bij bepaalde activiteiten zoals bij lunges en crunches krijg je ook aanwijzingen van de Gear FIT2 weergegeven op het scherm, vergelijkbaar met Fitbit Blaze fitness app.

Meldingen en apps

Samsung Gear FIT2

Meldingen bestaan uit onder meer teksten, gesprekken, e-mail, apps en agenda. Dubbel tikken op meldingen verandert het lettertype en maakt ze groter om te lezen, terwijl bij opnieuw dubbel tikken het lettertype krimpt. Net als bij de meeste smartwatches en de Band 2, kan je vooraf geschreven berichten en emoticons gebruiken om als snelle antwoord te sturen naar iedereen die oproepen of berichten jou stuurt.

De app voor de Samsung Gear FIT2 is heel kaal, maar het komt met S Health. Als je gebruikt maakt van andere Samsung wearables, worden je stappen, slaap en meer op één plek opgeslagen, zodat je toegang hebt tot al deze gegevens. Dan is er de Gear manager app, die de sleutel is van het uiterlijk van de display, specifieke apps en instellingen voor de FIT2.

Het zou handig zijn als echt alles bereikbaar was vanaf één plek, maar helaas! Het bijhouden van jouw gezondheid en daarnaast de instellingen blijven gescheiden, zoals bij de meeste trackers het geval is.

Samsung Gear FIT2 batterij

Volgens Samsung zou de Gear FIT2 met de 200 mAh batterij een levensduur hebben van drie tot vier dagen. Dit is allemaal afhankelijk hoe intensief je de Samsung Gear FIT2 gaat gebruiken.

Plus punten

• Betaalbare prijs
• GPS en top functies
• Display
• comfortabele pasvorm

Verbeter punten

• Lage levensduur van de batterij
• Mist compatibiliteitsopties
• Twijfelachtige hartslag bijhouden
• Tekst-antwoord wordt beperkt

(Bron foto’s: samsung.com)

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp