Skip to main content
  • Mijn profiel
Activity trackerFeaturedFitness GadgetsWearables

Sportkleding intelligent: werkelijkheid of fictie?

By 26 februari 2016februari 18th, 2021No Comments

Na slimme horloges, weegschalen hebben wij ook slimme sportkleding genaamd “Athos” gevonden. Deze sportkleding meet jouw spierinspanning. Hoe kan dat dan zal je wel denken en is dit echt mogelijk?

Wat is Athos sportkleding?

athos biometric apparel(bron foto: liveathos.com)

Athos is ‘s werelds eerste intelligente sportkleding die precies kan meten hoe hard je spieren werken in real time. De biologische sensoren ontwikkeld door Athos meet de elektrische activiteit die door de spieren worden gegenereerd, als ze iets doen dat kracht of energie kost. De technologie achter deze sensoren heet oppervlak Elektromyografie of sEMG. De EMG-technologie meet de elektrische activiteit die door de spieren en bestaat al tientallen jaren. Vanwege de hoge kosten (tienduizend dollar per systeem), is het uitsluitend gebruikt in topsport instituten, revalidatie en fysiotherapie klinieken.

Wat is spierinspanning en waarom is dit belangrijk?

Het menselijk lichaam bestaat uit honderden individuele spieren die alle bewegingen besturen en zijn ontworpen om kracht uit te oefenen of gewichten te tillen. Spieren hebben een groot aantal vezels en afhankelijk van de hoeveelheid kracht dat ze moeten produceren, worden er meer spiervezels geactiveerd. Hoe meer spiervezels actief, hoe meer elektrische signalen worden opgewekt. Dit is het signaal dat wordt verzameld door sEMG. Er zijn vele factoren die van invloed zijn op spieren en op zijn beurt het signaal dat ze genereren. Deze factoren omvatten vetpercentage, spiermassa en genetica. Vanwege dit, vertaalt Athos jouw spieractiviteit in procenten spierinspanning op een schaal van 0 tot 100%, waarbij 100% het hoogste potentieel is van jouw spierinspanning.

Met de spierinspanning score kan de gebruiker bepalen of ze met behulp van de juiste spieren voor elke oefening hard genoeg trainen om hun trainingsdoel te bereiken. Athos maakt het mogelijk dat mensen van alle verschillende vormen, maten en fitness niveaus met elkaar kunnen concurreren op een genormaliseerde schaal. Dit is omdat de spierinspanning score is gebaseerd op jouw sEMG bovenste signaal (het hoogste signaal of de uitkomst die jouw spieren produceren), die uniek is voor jou en jouw lichaam.

Spierinspanning te begrijpen is nuttig, omdat het onmiddellijke feedback biedt tijdens de oefening en het zelfbewustzijn verhoogt van de beweging die wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld, in de sportschool kan je kijken naar de spiergrafieken die zijn geplaatst op elke machine en ga je ervan uit dat als je op die machine de gewichten op en neer beweegt, dat je doet wat de foto toont. Hoe weet je of dat waar is? En hoe weet of je genoeg gewicht tilt dat dat een ​​effect zal hebben op je conditie en spierontwikkeling? Athos geeft inzicht in deze beide zaken door in real-time te laten zien in welke spieren worden geactiveerd en hoe hard je de spieren pusht.

Hoe kan ik met behulp van Athos en spierinspanning te begrijpen efficiënter trainen?

Athos maakt gebruik van een aantal technieken om je te voorzien van de informatie die je nodig hebt om efficiënter te trainen. Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van de app, ga je door een korte kalibratie om jouw spiereninspanning bereik te berekenen.

Hier is hoe je Athos kan gebruiken tijdens een set van squats om je uitvoering te verbeteren en het maximaliseren van de voordelen van de oefening:

BadSquat.jpeg 472×462 pixels(bron foto: liveathos.com)

Op het plaatje hierboven, merk je dat je primaire gebruikte spiergroep gebruikt de glutes (bilspieren) zijn. Voor een squat met een goede uitvoering, moet je primaire spiergroep je quadriceps (bovenbenen) zijn.

In de volgende set, moet je je concentreren op het gebruik van je quadriceps om het gewicht te duwen. Je ziet ook een spierinspanning van 30%, dit betekent dat je alleen 30% van het potentieel van je glutes gebruikt. Als je op zoek bent om spieren op te bouwen, moet je spierinspanning dichter bij de 80 of 90% bedragen.

Aan de andere kant, als je doel is om meer spiertoning te creëren, dan moet je spierinspanning dichter bij 50% tot 75% zijn.

In de volgende set, moet je je concentreren op het harder duwen: door het verhogen van het gewicht of door het invullen van meer herhalingen. Ten slotte moet je opvallen dat je links en rechts geen spiereninspanning scores ziet op hetzelfde niveau.

In de volgende set, moet je je richten op het gelijkmatig gebruiken van beide kanten van jouw lichaam. Met deze verbeteringen, moet jouw uitvoering er meer zo uitzien:

athos(bron foto: liveathos.com)

Hier gebruik je eerst jouw quadriceps als de primaire spiergroep, dan je bilspieren en vervolgens je hamstrings. Nu gebruik je ongeveer 91% van jouw spierpotentieel en je bent behoorlijk goed in balans. Dit is pas een goede uitvoering van de squat!

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp