Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenEiwittenFitnessKrachttraining

Supercompensatie: hoe train ik dat?

By 18 december 2016februari 18th, 2021No Comments

Supercompensatie is een woord dat je waarschijnlijk niet veel hoort of juist wel. Het lijkt iets ingewikkelds in te houden maar dat valt echter enorm mee.

Supercompensatie is een bijzonder fenomeen. In het kort komt het erop neer dat hoe meer je je lichaam belast, des te meer energie je uiteindelijk in rust terugwint. Het moment van verzuring tijdens een training verschuift, je wordt minder moe en je houdt het tempo dat je had langer vol.

Intervaltraining

supercompensatie 2
Het is een fysiologisch effect op training voornamelijk op intervaltraining. Daarbij draait het om de afwisseling van belasting en herstel. Het herstel is in dit geval net zo belangrijk als de belasting. Omdat het voornaamste trainingseffect niet wordt bereikt bij belasting, maar tijdens het herstel (de lonende pauze). Dan wordt de energievoorraad weer aangevuld. Als de belasting behoorlijk heftig is, wordt tijdens rust zelfs meer energie aangevuld, dan er werd verbruikt.

Daardoor verschuift bij een volgende belasting het moment dat de energie opraakt (verzuring) en het tempo stagneert. Dit effect heet supercompensatie. Dat je de vermoeidheid pas later voelt, waardoor je langer sneller kunt fitnessen, lopen, fietsen, boksen etc.

Supercompensatie in 4 fasen

supercompensatie 1
Welke 4 fasen hebben we het dan over:
• FASE 1: Training => de training moet voldoen aan de overload principe. Dit betekent dat een training zo zwaar moet zijn dat je de lichaamsbalans wordt verstoord.
• FASE 2: Herstel => Herstel en timing zijn erg belangrijk! De duur van de herstelfase en dus de optredende ‘supercompensatie’, is afhankelijk van de toegepaste trainingsmethode en hoe getraind jij bent. Dit kan variëren van 24 tot 96 uur.
• FASE 3: Supercompensatie => fase waarin het prestatievermogen omhoog gaat. Uitstekend om in deze fase de overload trainingsprikkel toe te passen. Je moet dus zwaarder gaan om de supercompensatie in werking te laten treden.
• FASE 4: Daling tot beginniveau => Je bent te laat met de volgende training en dus je mist de supercompensatie mist. Je zal dan ook met de training niet tot nauwelijks meer kunnen dan de vorige training.

Conclusie

Je zal progressie boeken als je dit proces goed in de vingers hebt. Voor supercompensatie is de trainingsdosis even belangrijk is als de hoeveelheid rust. Bovendien gaat jouw hart en longen sneller vooruit dan de kwaliteit van jouw banden en pezen.

Bron: Runnersweb / fitnessjunk.nl
Bron foto’s: www.sterkenweerbaar.nl / fitnessjunk.nl

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp