Skip to main content
  • Mijn profiel
AfvallenEiwittenVoedingVoedingssupplementen

Wat is proteïne nou precies, weet jij dat?

Als je aan mensen vraagt wat is proteïne, heeft bijna iedereen er wel van gehoord of er in elk geval wel een idee bij. Maar wat is proteïne nou precies? Het korte antwoord op de vraag luidt: het zijn eiwitten. Het is een synoniem voor eiwitten en eiwitten zijn net als koolhydraten en vetten een voedingsstof. Proteïne is een belangrijke bouwsteen als het gaat om de opbouw en het herstel van je spieren. Ook bij diëten om af te vallen speelt proteïne een grote rol. De reden hiervoor is dat het snel een verzadigd gevoel geeft, waardoor je minder snel trek krijgt.

Proteïne helpt je sportieve prestaties verbeteren

Nu wil je natuurlijk ook weten waar het allemaal goed voor is of waar het je bij kan helpen. Zoals gezegd zijn proteïnen belangrijk bij opbouw en herstel van spieren, een juist gedoseerde inname van deze voedingsstof kan je dan ook helpen bij het verbeteren van je sportieve prestaties. Ook spelen eiwitten een rol bij de zuurstofverspreiding in je lichaam.

Spierpijn? Help het herstelproces een handje

Spierpijn ontstaat doordat heel kleine scheurtjes in de je spieren ontstaan als je deze intensief belast hebt, bijvoorbeeld na een pittige work-out. Voor je lichaam is dit een teken in herstel te gaan. Dat doet het lichaam in rust. Je kunt dit lichaamseigen proces – op gang – helpen met langzame proteïnen (2), deze verteren minder snel en zitten onder meer in zuivel, kip, pindakaas en zalm. Door er extra van te nemen, zorg je ervoor dat je lichaam de proteïnen niet uit andere spiergroepen betrekt. Zo kun je je spieren sneller laten herstellen en ook de spieropbouw een handje helpen.

In welke voedingsmiddelen zit proteïne?

Je kunt proteïne uit veel voedingsmiddelen halen. Er is onderscheid, je hebt een dierlijke variant en een plantaardige. De eerste soort zit vooral in vlees, vis en zuivelproducten zoals melk, eieren en kaas en de tweede soort vind je vooral in onder meer brood, peulvruchten, graanproducten en noten.

Wanneer heb je meer proteïne nodig?

Hoeveel proteïne je nodig hebt is van een aantal factoren afhankelijk en zoals met alle voedingsmiddelen verschilt dat van persoon tot persoon. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en sporters hebben er bijvoorbeeld meer van nodig dan een gemiddelde volwassene. Zoals je hiervoor al las, zitten proteïnen in heel veel voedingsmiddelen en krijg je er normaal gesproken door gewoon te eten wel voldoende van binnen. Je kunt er ook extra van innemen via supplementen, drankjes of shakes.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp