Skip to main content
  • Mijn profiel

Supplementen met eiwitten worden veel gebruikt in de fitnesswereld, logisch want eiwitten spelen een belangrijke rol bij spieropbouw. Het hoofdbestanddeel van eiwitsupplementen is whey of wei, zoals de Nederlandse naam luidt. Omdat whey veel vaker gebruikt wordt in de sportwereld, houden we het hier op whey. Whey is een product dat ontstaat bij het stremmen van melk bij de productie van kaas. Als voedingssupplement koop je het als poeder voor shakes of in capsules.

Over whey concentraat

Whey concentraat bevat alle essentiële aminozuren en wordt daarom ook wel een compleet eiwit genoemd. Eiwitten zijn nodig bij de opbouw van de spieren en herstel van het weefsel. Whey wordt erg snel in het lichaam opgenomen. Omdat whey eiwit heel zuiver is en al die essentiële aminozuren bevat, is het opnamepercentage gemiddeld ruim 75% en kan oplopen tot 85%.

Over whey isolaat

Eiwitten 4

Een andere vorm van whey is whey isolaat. Hier ligt dat percentage nog iets hoger, namelijk 90%. Dit komt omdat deze geconcentreerde vorm nog iets zuiverder is. Door een verfijndere filtering komen de natuurlijke koolhydraten en vetten uit whey eiwit hier minimaal in voor.

Wanneer gebruik je concentraat en wanneer isolaat?

Voor sporters die op gemiddeld niveau en gemiddelde frequentie fitnessen en bodybuilden is het voldoende om te supplementeren met whey concentraat. Spieren herstellen snel genoeg en ook is concentraat effectief genoeg om te helpen bij de toename van de vetvrije spiermassa. Ben je wat intensiever met je sport bezig en wil je je vetpercentage omlaag brengen, dan is whey isolaat met een behoorlijk lager vet- en koolhydraatgehalte het neusje van de zalm voor je spieren.

Een paar getalletjes om te vergelijken:

Eiwitten 3

Whey concentraat levert per 100 gram: 80 gram eiwit, 2,6 gram vet en 5 gram koolhydraten
Whey isolaat levert per 100 gram: 90 gram eiwit, 1 gram vet en 1,9 gram koolhydraten.

Hulp bij het kiezen eiwitten

Wat beter is, is persoonlijk. Welk type eiwitshake past bij jouw doel, bij jouw lichaam en bij jouw portemonnee? Concentraat is bijvoorbeeld goedkoper dan isolaat, maar bevat wel meer lactose. Isolaat bevat veel minder melksuiker en kan een keuze zijn als je lactose-intolerant bent. Ook kan de gewenste insulinerespons een afweging zijn. Wil je deze langzaam laten verlopen, kies dan voor concentraat en voor een snellere respons voor isolaat. Je kunt beide vormen afhankelijk van het moment en je doelen ook naast elkaar gebruiken.

Bron foto’s: prettyfit.blog / bodybuilding.com / livestrong.com / foodmatters.com

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp