Skip to main content
  • Mijn profiel
EiwittenSuperfoodsVoeding

Quinoa, wat is dat?

By 28 januari 2018mei 22nd, 2021No Comments

Je komt het overal tegen, maar wat is quinoa nou precies? Je spreekt het uit als ‘kienwa’, is afkomstig van de eenjarige quinoaplant. Deze groeit in het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte, onder andere in Peru en Ecuador. Het is een volkoren pseudograanproduct en bevat veel voedingsstoffen, vezels en eiwitten. Quinoa was een paar jaar geleden nog betrekkelijk nieuw in onze Westerse eetcultuur. Intussen is het in de meeste supermarkten verkrijgbaar en heeft een plek in menig Nederlands keukenkastje. Ook staat quinoa onder de graanproducten in de Schijf van Vijf. Het is gemakkelijk te bereiden en heeft een nootachtige smaak.

Zitten er koolhydraten in?

Ja, er zitten koolhydraten in, maar dat is geen reden om deze superfood links te laten liggen. De hoeveelheid koolhydraten is per 100 gram ongeveer 64 gram. Dit zijn geen suikers, maar vezels. Deze vezels uit de koolhydraten in quinoa worden langzaam door het lichaam opgenomen, dus je kunt er lang op teren.

Quinoa heeft het stempel superfoods en daarmee de reputatie heel gezond te zijn. Dat klopt wel, want het zit boordevol vitamine B1, B2, B3 en vitamine E en bevat de mineralen ijzer, fosfor, kalium en magnesium. Gezonde voeding draagt altijd bij aan je goed voelen en een aantal extra’s krijg je er zo maar bij.

Vijf redenen om quinoa te eten

1. het zit boordevol vitaminen en mineralen
2. bevat meer vezels en eiwitten dan veel graansoorten
3. plantenstoffen in quinoa beschermen tegen vrije radicalen
4. het bevat volwaardige, plantaardige eiwitten, dus alle essentiële aminozuren
5. helpt je bloedsuikerspiegel op peil houden en heeft een gunstig effect op cholesterol.

Hoe kun je het eten?

Je kunt het gebruiken als vervanging van rijst en pasta en je kunt het ook op dezelfde manier bereiden. Na een kwartiertje koken in water of bouillon, is het klaar om te verwerken. Je kun het ook prima koud eten. Doe er wat verse vruchten bij en je hebt een heerlijk voedzaam en gezond ontbijt! Goed om te weten: quinoa zelf bevat geen gluten, iets wat voor veel graansoorten wel geldt.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp