Skip to main content
  • Mijn profiel

Eiwitten spelen een belangrijke rol in ons lichaam; ze helpen bij allerlei processen. Voor jou als sporter zeker interessant om te weten: eiwitten helpen bij opbouw en herstel van spieren. Moet je er dan maar zo veel mogelijk van innemen, als het zo goed is voor je spieren? Nee, dat zeker niet! Je moet de hoeveelheid doseren en zorgen dat die in balans is met hoe actief je bent. Waar zijn ze goed voor is een vraag die je niet in een zin beantwoordt. Reden genoeg dus om er een blog aan te wijden! En speciaal voor jullie sporters zullen we de vraag iets breder trekken: waar zijn ze goed voor in relatie met sporten?

Wat doen eiwitten voor je lichaam?

Het zijn belangrijke bouwstoffen (voedingsstoffen). Naast brandstof heeft je lichaam deze bouwstoffen ook nodig. Je spieren gebruiken het om te herstellen na het leveren van een inspanning. Dat is al zo bij de gewone, dagelijkse vormen van inspanning. Je kunt je dus voorstellen dat (intensief) sporten nog iets meer van het lichaam vraagt. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je voor je dagelijkse behoefte aan eiwitten voldoende binnen. Bij bovengemiddelde inspanning kun je zorgen voor extra inname van eiwitten. Die kun je uit gewone voedingsmiddelen halen, maar ook uit supplementen.

Waarin zitten ze allemaal

De voedingsstof eiwitten kun je verdelen in twee groepen: de plantaardige en de dierlijke eiwitten. Plantaardige zitten met name in brood, graanproducten, noten, peulvruchten en paddenstoelen. De dierlijke kun je halen uit vlees, melk, vis, eieren en kaas. Let wel op als je alleen eiwitten uit plantaardige voedingsbronnen haalt. Het is dan belangrijk dat je de juiste variaties kiest. In tegenstelling tot dierlijke eiwitten, bevatten plantaardige niet alle aminozuren die je lichaam nodig heeft. Sporters kiezen dan ook vaak voor supplementen zoals whey, dat alle essentiële aminozuren bevat.

Hoeveel heb ik nodig?

Hoeveel je nodig hebt is niet exact aan te geven. Dat hangt, zoals zoveel dingen, nauw samen met je gewicht, je leefstijl algemeen en hoe actief je bent. Wel is er een richtlijn: een goed gemiddelde is dat je per kilo lichaamsgewicht ongeveer 1 gram eiwit nodig hebt. Voor mensen die bovengemiddeld actief zijn komt daar een halve gram bij en als je intensief sport (categorie fanatieke bodybuilders) dan verdubbelt de gemiddelde lichaamsbehoefte aan eiwit naar 2 gram of meer.

Close Menu
Stuur ons een WhatsApp